Det vigtigste
Disc golf kan virke harmløst, men kan godt være farligt, hvis man ikke er opmærksom. Derfor er der et par opmærksomhedspunkter, man altid skal følge:
- Kast ALDRIG når der er mennesker, dyr, biler eller lign. på banen. En disc kan flyve langt og skævt, især i blæsevejr. JA, man kan godt komme alvorligt til skade af at blive ramt af en disc. Er der folk i vejen, så vent til de har flyttet sig eller bed dem pænt om at være opmærksomme eller flytte sig, så i kan spille forbi.
- Smid dit skrald i skraldespanden eller tag det med hjem – en del af oplevelsen ved discgolf er at være ude i naturen.
- Finder du en disc, der ikke er din, så se om der er navn og nummer i. Tag kontakt til vedkommende og/eller læg discen i en lost and found-kasse, hvis der er sådan en. Du vil jo også gerne have, at andre gør det samme.
- Lad være at ændre på banen (flytte skilte, brække grene etc.)
- Skulle man alligevel komme i risiko for at ramme nogen, råber man “FORE!” for at advare dem. For udeforstående kan et simpelt “pas på” måske være mere passende.
Konduite
Det er en uskreven regel, at man altid er opmærksom på dem, der går bag en. Er de hurtigere end din gruppe, så lad dem spille igennem. Det kan man gøre ved at tage en kort pause, og simpelthen lade dem springe over. Alternativt kan man kaste sit/sine første kast fra tee, og lade gruppen bagved gøre det samme, og så lade dem fortsætte. Det giver det bedste flow på banen, og giver plads til alle.
Vis desuden hensyn hvis der er andre i nærheden: Det er ikke sikkert de også synes det er fedt at høre musik.
Vær i øvrigt opmærksom på lokale regler – nogle baner er placeret på skoler eller i fredede skove, hvorfor der kan være forbud mod alkohol, musik, stoffer eller rygning. Respektér det, så vi fortsat er velkomne på deres baner.
Start spillet
Ved hvert hul finder du et tee-sted. De fleste baner har tre pr. hul (rød, gul og hvid). Hvis du er begynder, bør du starte fra de røde – det giver en sjovere oplevelse. Tee er typisk afmærket med en teepad (af fliser, grus, kunstgræs el.) eller af to markeringssten. Du kaster dit første kast (tee off) mellem stenene eller fra teepad. Ved siden af tee bør der være et skilt, der viser hvilket hul du er ved, hullets udformning, længe og par. Gør dig bekendt med hullet inden du starter. Når alle har kastet, går i frem til den disc der kom kortest.
Kast nummer 2, 3 osv.
Den spiller, der er længst fra kurven, kaster som den næste og så fremdeles. Det kan godt være den samme spiller flere gange i træk. Såfremt kastet ikke er ude (se regler for out of bounds nedenfor), spilles der videre derfra, hvor discen ligger. Lejet kan markeres med en mini (valgfrit), ved at ligge den lige foran discen, og herefter fjerne sin disc. Har man ingen mini og spiller man for sjov, kan man blot bruge en af de discs, man ikke har tænkt sig at kaste med. Man kan også blot kaste bag discen som den ligger.
Det er tilladt både at tage tilløb og afsæt når man kaster. Reglen er, at når discen forlader hånden, skal man have sin ene fod umiddelbart bag sin disc/mini, og man må ikke havde støttende kontaktpunkter tættere på (f.eks. den anden fod, ligge sig på maven, støtte sig til et træ foran discen osv.). Se undtagelsen ved putting i afsnittet herom.
Mandatory og Out Of Bounds (OB)
Hvis der på kortet er tegnet mandatory (mando) eller Out Of Bounds (OB), skal man tage højde for dette.
Mando: Der vil oftest være afmærket fysisk på banen, hvad der er mandatory. Det er en vej man skal spille uden om, under eller imellem forhindringer. Rammer man forbi, modtager man et strafkast. På oversigtskortet vil ofte stå hvor man skal spille videre fra (Dropzone/DZ).
OB: Er man OB, er man ude af banen. På oversigtskortet står der, hvad der er OB. Veje, bygninger og vand er som udgangspunkt altid OB. Lander man OB, modtager man et strafkast. Herefter går man tilbage til det sted, discen krydsede OB-linjen. Fra det punkt må man gå en meter ind på banen i en hvilken som helst retning (dog ikke ud af banen) og spille videre derfra. OBS: Er der specificeret en dropzone, er det der man spiller fra. Man må ikke stå i OB, når man kaster. Hele discen skal være ude af banen, før den er OB.
Pro Tip: Hvis dit nye leje er dårligt, må du gå bagud i lige linje væk fra kurven så langt du ønsker. Du må også opgive dit kast, og gå tilbage til dit forrige leje (derfra hvor du kastede OB).
En disc oppe i et træ eller forsvundne discs
Hvis en disc sidder fast oppe i et træ eller lignende, markerer man den med en mini lodret nedenunder og spiller videre derfra.
Hvis en disc bliver væk, kaster man fra sit forrige leje med et strafkast. (Det oprindelige kast tæller stadig.) Et re-throw på den måde, er altid en valgmulighed. Der kan være angivet en dropzone til lost disc, og så er det der, man spiller fra.
Putting
Når i nærmer jer kurven, gælder det om at kaste den i (putt). Der er en særlig regel, når man er tættere på kurven end 10 meter (circle 1 kaldes det). Her skal man efter sit putt udvise balance, dvs. man må ikke træde/løbe/springe/falde frem efter kastet. Overtrædelser heraf giver et strafkast. Det tæller som at være i, hvis discen ligger i kurven eller hænger kæderne. En disc oven på kurven er ikke i, og kan puttes i på næste kast. Discs der rammer kurven men hopper ud igen, er ikke i.
Næste hul
Når alle har fået deres discs i kurven, går man videre til næste hul. Man kan notere score på vejen, så den næste gruppe kan komme i gang med at spille. Næste hul startes af den, der brugte færrest kast på det foregående hul, herefter den der brugte næst færrest osv. Hvis nogen brugte lige mange kast, kigger man endnu et hul tilbage. Hvis de stadig brugte lige mange, går man tilbage indtil der er forskel. Bruger man en app til at holde score (f.eks. Udisc), holder den styr på rækkefølgen.
Har du spørgsmål til reglerne, er du velkommen til at spørge i kommentarfeltet nedenfor.
Senest opdateret: 10. januar 2022